17 Temmuz 2014 Perşembe

 Η φράση «σταυροδρόμι πολιτισμών» μοιάζει να δημιουργήθηκε για αυτή την τεράστια, μοναδική πόλη με τις μεγάλες αντιθέσεις, την ανεπανάληπτη θέση και τις απίστευτες ομορφιές. Παλάτια, τζαμιά (κατά βάση βυζαντινής όμως αρχιτεκτονικής), ουρανοξύστες, φτωχογειτονιές, φαρδιές λεωφόροι, σοκάκια, παζάρια και σύγχρονα εμπορικά κέντρα, πάρκα, λουλούδια, απίστευτες βίλλες πάνω στον Βόσπορο, φτωχόσπιτα και ξενοδοχεία, πολλά ξενοδοχεία κάθε είδους. συνθέτουν μια πόλη που πατάει με το ένα πόδι στην Δύση και το άλλο στην Ανατολή.

Οι λίγες μέρες που βρέθηκα εκεί δεν φτάνουν ασφαλώς για να δει κανείς αυτή την πόλη των σχεδόν 17 εκατομμυρίων κατοίκων που απλώνεται σε λόφους γύρω από τον Βόσπορο, αλλά εκτείνεται μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και γύρω από τον Κεράτειο κόλπο. Για αυτό και εγώ δεν σκοπεύω να κάνω ένα πλήρες ταξιδιωτικό θέμα για την Πόλη, άλλωστε έχουμε γράψει και παλιότερα στο FnL για αυτή. Αυτό που θα κάνω αργότερα είναι ένα mini γαστρονομικό αφιέρωμα και μερικές κριτικές εστιατορίων από αυτά που επισκέφθηκα εκεί.

Όλο το ταξίδι έγινε πραγματικότητα χάρη στο ανοιχτό μυαλό, τον ενθουσιασμό και τη γνώση των ανθρώπων της Τούρκικης πρεσβείας στην Αθήνα και ιδιαίτερα της κυρίας Asli Gundogdu Aksungur (γραφείο πολιτισμού & τουρισμού) και του Τουρκικού υπουργείου τουρισμού, τους οποίους και ευχαριστώ για την θαυμάσια φιλοξενία και την απίθανη οργάνωση κάθε λεπτομέρειας.

Κάποιες πρώτες εντυπώσεις θα δείτε και στην στήλη Blond (con)fusion. Εγώ θα σας πω μερικά πρώτα, γενικά, γευστικά συμπεράσματα και λίγα «οπωσδήποτε» αν βρεθείτε εκεί. Η Κωνσταντινούπολη πρέπει να είναι η πόλη με τα περισσότερα εστιατόρια σε ταράτσες στον κόσμο! Είναι απίστευτο το πόσα είναι τα roof-garden restaurants…ειδικά για τα μάτια ενός Έλληνα που ξέρει πόσο απίθανο είναι να πιάσουν τα εστιατόρια αυτά στην Αθήνα! Το δεύτερο είναι ότι εδώ θα βρείτε εξαιρετικά αξιόλογα εστιατόρια με λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακή κουζίνα, αλλά δεν νομίζω ότι οι επιλογές της πιο φιλόδοξης –ας την πούμε- υψηλής γαστρονομίας θα σας συναρπάσουν. Το τρίτο είναι ότι τα καλά τούρκικα κρασιά είναι πραγματικά πολύ καλά (αν και ακριβά λόγω φορολογίας), μην διστάσετε να τα δοκιμάσετε. Τώρα ότι εδώ θα δοκιμάσετε κεμπάπ, αρνί, μελιτζάνες και γλυκά του ταψιού σε αδιανόητο επίπεδο νομίζω δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ.

Ας περάσουμε και σε μερικά «οπωσδήποτε» τουλάχιστον για όσους μοιράζονται τα δικά μου γούστα όπως θα τα έχετε πλέον καταλάβει. Αν ή μάλλον όταν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη πρέπει οπωσδήποτε να χαρίσετε στον εαυτό σας την πολυτέλεια ενός καφέ ή ενός ποτού στους απίθανους κήπους του Four Seasons στον Βόσπορο ή / και στην μαγική βεράντα του κοντινού Shangri-La (αν το budget σας το επιτρέπει επιλέξτε ένα από τα δύο και για την διαμονή σας). Επίσης, ιδιαίτερα αν αγαπάτε τα πούρα, επισκεφθείτε το ατμοσφαιρικό και πολυτελέστατο Le Fumoir του Ciragan Palace. Σε ότι αφορά στα εστιατόρια θα τα πούμε πολύ πιο αναλυτικά, όμως πρέπει να δοκιμάσετε γιαουρτλού κεμπάπ και το διάσημο Beyti kebab (κοτολέτες από το νοστιμότερο αρνί που έχετε φάει στη ζωή σας) στο εμβληματικό Beyti.

Τέλος, πέρα από όλα τα άλλα –πολλά και γνωστά- αξιοθέατα πρέπει να κάνετε μια μικρή κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Μεταξύ άλλων, θα χαζέψετε μερικά από τα εντυπωσιακότερα σπίτια-βίλες πάνω στην θάλασσα, ιδιαίτερα στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Αυτά τα λίγα προς το παρόν και θα επανέλθω!
 See more at: http://www.fnl-guide.com/gr/el/editorial/edito-25062014-istanbul/

0 yorum:

Yorum Gönder