25 Haziran 2015 Perşembe

Στιγμές αναπόλησης, συγκίνησης και χαράς θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι φίλοι του κινηματογράφου στην προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους « Οι Άνθρωποι του Παππού μου» του γνωστού Τούρκου σκηνοθέτη, Τσαγάν Ιρμάκ, στους Δήμους Χανίων και Ηρακλείου.

Την προβολή της ταινίας διοργανώνει το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα με την υποστήριξη των Δήμων Χανίων και Ηρακλείου, της Aegean Airlines, της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων. Η φιλοξενία των συντελεστών της ταινίας που θα παρευρεθούν στην προβολή είναι ευγενική προσφορά των: Kydon Hotel Χανιά και Capsis Astoria Hotel Ηράκλειο.

Η ταινία αναφέρεται στη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και όπως έχει δηλώσει και ο δημιουργός της Τσαγάν Ιρμάκ «είναι αφιερωμένη στον παππού μου, αλλά και στους μετανάστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923».

O Οζάν ένα δεκάχρονο αγόρι που κατοικεί με την οικογένεια του σε μια όμορφη μικρή πόλη στα παράλια της Τουρκίας, θα γνωρίσει την ιστορία των προγόνων του μέσα από τις νοσταλγικές αφηγήσεις του παππού του, Μεχμέτ. Ο παππούς του μικρού Οζάν μετανάστης που κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών ήρθε στην Τουρκία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Ο παππούς Μεχμέτ με τα μπουκάλια που αφήνει στα γαλανά νερά του Αιγαίου «ταξιδεύει» το μικρό εγγονό του Οζάν στα μέρη που γεννήθηκε.

Ο παππούς μέσα από  τις αφηγήσεις του ζωντανεύει τη νοσταλγία του για την Κρήτη και εκφράζει τον καημό του που αναγκάστηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών να εγκαταλείψει το σπίτι του αλλά και την ελπίδα να ξαναγυρίσει κάποια στιγμή στο νησί.  Κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας έχουν γίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού Φρε του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον σκηνοθέτη Çağan Irmak, τον παραγωγό Mustafa Oğuz και τους ηθοποιούς  Gökçe Bahadır και Yığıt Özşener που θα συμμετέχουν στις προβολές της ταινίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η ταινία θα προβληθεί:
•ΧΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΚΗΠΟΣ»
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, Ώρα: 22:00 μμ
•ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΒΗΘΛΕΕΜ»
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, Ώρα: 21:30 μμ


0 yorum:

Yorum Gönder